Doa Selepas Makan Rumi dan Maksud Doa

Berikut disertakan doa selepas makan rumi dan maksud doa selepas makan untuk rujukan semua. Gambar adalah dalam format PDF dan boleh dimuatturun untuk rujukan bersama.

Bacaan Doa

.

Bacaan doa selepas makan

Bαcaan Doa Selepas Makan Rumi dan Maksudnya

Rujukan Bacaan Rumi:

Berikut disertakan bacaan doa di atas dalam rumi untuk memudahkan bacaan anak-anak. Untuk yang baru sahaja mengikuti persekolahan dalam tahap 1, bacaan dalam jawi adalah sedikit mencabar bagi anak-anak yang belum mahir dalam bacaannya. Lantas, bacaan dalam rumi dapat menbantu mempercepatkan bacaan dan hafalan doa ini.

.

“Alhamdu lillahhil-ladzi ath-amanaa wa saqaana waja’alanaa minal muslimiin”

.

Maksud Doa :

Dalam bacaan doa selepas makan, ianya bermaksud kita memuji Allah SWT atas rezeki yang diberikan. Ya benar sekali, rezeki termasuklah makan dan minum adalah telah ditentukan oleh Allah SWT. Berikut adalah maksud bacaan doa.

.

“Segala puji bagi Allah yang memberi kami makan dan minum serta menjadikan kami muslim.”

.

Dengan maksud doa, anak-anak akan mudah untuk memahami apa yang dibacanya dan ianya senang untuk diamalkan. Walaupun anak-anak kelihatan polos, namun mereka boleh memahami sesuatu perkara jika diterangkan dengan jelas tentang sebab, akibat dan kelebihan-kelebihan jika mengamalkan sesuatu perkara.

.

Baca : Doa Kuat Ingatan Untuk Belajar — Khas Untuk Anak-Anak

.

Kelebihan Membaca Doa Selepas Makan

Membaca doa selepαs makαn mempunyai banyak kelebihan yang dapat membantu meningkatkan kualiti hidup seseorang. Berikut adalah beberapa kelebihan membaca doa selepαs makan:

.

doa selepas makan rumi
Bacaan doa dalam rumi dan maksudnya

.

Meningkatkan Kesyukuran Tentang Nikmat Rezeki dan Makanan

.

Membaca doa selepαs makan mempunyai fungsi sebagai pengingat untuk bersyukur atas nikmat yang diberikan. Dalam doa selepαs makan, kita mengucapkan terima kasih kepada Allah SWT atas makanan yang telah dikurniakan. Dengan mengingatkan kita untuk bersyukur, kita dapat lebih menghargai nikmat yang diberikan dan tidak mengambilnya sebagai sesuatu yang biasa-biasa saja.

.

Membaca doa selepas makan juga dapat meningkatkan kesedaran seseorang tentang kebersihan dalam hidup sehari-hari. Dalam doa selepas makαn, kita memohon agar Allah SWT memberikan perlindungan dan menjauhkan kita dari penyakit. Dengan membaca doa ini, kita akan lebih sedar dan berusaha untuk memelihara kebersihan dalam kehidupan sehari-hari.

.

Baca Juga : Doa Untuk Mendapatkan Kemudah Semasa Belajar— Agar Mudah Faham dan Pandai

.

Menjaga Kesihatan Fizikal dan Rohani – Doa Selepas Makan Rumi

.

Dalam doα selepas mαkan, kita juga memohon agar makanan yang kita makan dapat memberikan kekuatan dan kesehatan bagi tubuh kita. Dengan membaca doa ini, kita diingatkan untuk memilih makanan yang sehat dan sesuai untuk tubuh kita. Kita juga diingatkan untuk mengunyah makanan dengan baik sebelum menelannya untuk mempercepat pencernaan. Lalu zat-zat akan lebih senang diserap oleh tubuh badan kita.

.

Membaca doα selepas makan juga dapat membantu menenangkan diri dan mengurangi stress. Saat kita membaca doa, kita fokus pada kata-kata dalam doa dan meneliti maknanya. Hal ini dapat membantu dalam memberi ketenangan kepada kita.

.

Menghubungkan kita dengan Allah SWT

.

Membaca doα selepas makan juga dapat membantu menghubungkan kita dengan Allah SWT. Dalam doa tersebut, kita memohon agar Allah SWT memberikan rahmat dan keberkatan bagi makanan yang kita makan. Dengan membaca doa ini, kita diingatkan untuk selalu menghadirkan Allah dalam kehidupan sehari-hari.

.

Secara keseluruhan, membaca doa selepαs makan mempunyai banyak kelebihan dan manfaat yang dapat membantu meningkatkan kualiti hidup seseorang. Selain itu, membaca doa selepas makαn juga dapat membantu mengembangkan sikap tawadhu dan kesyukuran.

.

Semoga bermanfaat, sila kongsi dengan kawan-kawan ya !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *